Hyppää sisältöön

Kambodžainen Nem Lin haluaa rakentaa kirkon

Kambodžainen nainen kädet tervehdyksessä.

Kambodžaisen Nem Linin unelma kirkosta etenee. Hänellä on jo tontti, mutta puutavaraa tarvitaan lisää. Kuva: Navy So.

Kambodžaisen Nem Linin mielessä on suuri unelma. Hän haluaa rakentaa kyläänsä kirkon. Tällä hetkellä pieni ryhmä kokoontuu sunnuntaisin hänen kodissaan rukoilemaan ja kuuntelemaan Toivoa naisille -ohjelmia.

– Ohjelma rohkaisee ja saamme sen välityksellä myös hengellistä opetusta, hän sanoo.

Lin asuu alueella, jossa väkivalta, päihteet ja naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta ovat tavallisia. Juuri kukaan ei ole kuullut evankeliumia hyvästä ja rakastavasta Jumalasta.

– Aloin rukoilla, että saisimme kirkon, jonne voisimme kutsua ihmisiä, Nem Lin kertoo.

Sitten naapuri pyysi häntä hoitamaan karjaansa. Hän alkoi saada palkkaa ja säästää kirkkoa varten.

– Lähistöllä tuli myyntiin tontti, jonka pystyin ostamaan. Olen hankkinut myös puutavaraa, mutta sitä ei ole vielä tarpeeksi. Rukoilkaa, että saamme kaiken tarpeellisen ja pystymme rakentamaan kirkon.

Miehetkin kuuntelevat

Nem Linin ja hänen ystäviensä kuuntelemat Toivoa naisille -ohjelmat lähestyvät kuuntelijoitaan myös arjen tasolla. Kuuntelija saa käytännön neuvoja elämäänsä.

Myös miehet kuuntelevat ohjelmia. Kambodžainen Hlin kertoo saaneensa apua vaikeassa tilanteessa:

– Vaimoni sai keskenmenon. Olin vähän aiemmin kuunnellut ohjelman, joka käsitteli keskenmenoa ja miten miehen tulisi silloin huolehtia vaimostaan. Toimin ohjelman neuvojen mukaan, ja se auttoi vaimoani voimaan paremmin.

Ohjelmia lähetetään 73 kielellä osana kansainvälisen medialähetysjärjestö TWR:n työtä. Sisältöä muokataan kuhunkin maahan sopivaksi.

Käytännöllistä mutta myös hengellistä

Käytännön osuuden lisäksi Toivoa naisille -ohjelma käsittelee hengellistä elämää. Siitäkin moni on löytänyt apua. Kambodžainen Saroun-niminen nainen kertoo olevansa kristitty. Hänellä on kuitenkin vain harvoin mahdollisuus päästä kirkkoon. Hän kuuntelee ohjelmaa joka sunnuntai, kun se lähetetään kello 11.30.

– Voin kuulla Jumalan sanaa ja kasvaa uskossani, hän sanoo.

Monet kuuntelijat pitävät juuri siitä, että ohjelmassa otetaan huomioon ihmisen kokonaisuus, sielu ja arki.

– Voin kasvaa hengellisesti ja pitää samalla huolta terveydestäni, Kvas Yent -niminen kuuntelija sanoo.

Shon Vit kiittää jaksosta, joka käsitteli perhe-elämää.

– Tarvitsemme rakkautta ja kunnioitusta, jotta voimme tuottaa toisillemme iloa. Opin ohjelmasta, että todellinen onnen ja rauhan lähde on Jumala, joka tarjoaa meille armoaan.

Kuuntelu ei vaadi lukutaitoa

Vaikka Kambodžan väestöstä 77 prosenttia on lukutaitoisia, maaseudulla lukutaito ei ole itsestäänselvyys. Phnith-niminen mies käy sunnuntaisin kylässä, jossa suurin osa asukkaista on lukutaidottomia. Hän on vienyt kylään kuunneltavaksi Toivoa naisille -ohjelmia.

– Kiitämme miestä tästä. Vaikka kyläläiset eivät osaa lukea tai kirjoittaa, he voivat muuttaa elämäntapojaan terveellisemmiksi ja kuulla, että he eivät ole yksin. Ohjelmat rohkaisevat heitä, sanoo Kambodžan Toivoa naisille -työn koordinaattori Navy So.

Sansa tukee Toivoa naisille -ohjelman tuottamista ja lähettämistä Kambodžassa khmerin kielellä.

Liisa Heinänen[vc_row”” h2=”Ryhdy Rkk-ohjelman ystäväksi!” use_custom_fonts_h2=”” h2_font_container=”” h2_use_theme_fonts=”” h2_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h2_css_animation=”” h4=”” use_custom_fonts_h4=”” h4_font_container=”” h4_use_theme_fonts=”” h4_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h4_css_animation=”””” shape=”rounded” style=”””””lg””right””Lue lisää ja liity >>” btn_style=”modern” btn_gradient_color_1=”turquoise” btn_gradient_color_2=”blue” btn_gradient_custom_color_1=”#dd3333″ btn_gradient_custom_color_2=”#eeee22″ btn_gradient_text_color=”#ffffff” btn_custom_background=”#ededed” btn_custom_text=”#666″ btn__custom_color=”#666″ btn__custom_hover_background=”#666″ btn__custom_hover_text=”#fff” btn_shape=”rounded””” btn_size=”md” btn_align=”inline” btn_button_block=”” btn_add_icon=”” btn_i_align=”left” btn_i_type=”fontawesome” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” btn_i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” btn_i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” btn_i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” btn_i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” btn_i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” btn_i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” btn_i_icon_pixelicons=”vc_pixel_icon vc_pixel_icon-alert” btn_css_animation=”” btn_custom_onclick=”” add_icon=”” i_on_border=”” i_type=”fontawesome” i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” i_color=”blue” i_background_style=”” i_background_color=”grey” i_size=”md” i_css_animation=”””url:http%3A%2F%2Frkk-sansa.net%2Fliity-ystavarenkaaseen%2F|||” h2_link=”” h2_el_id=”” h2_el_class=”” h4_link=”” h4_el_id=”” h4_el_class=”” custom_background=”” custom_text=”” btn_el_id=”” btn_el_class=”” btn_custom_onclick_code=”” i_custom_color=”” i_custom_background_color=”” i_link=”” i_el_id=”” i_el_class=””][vc_column] …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Toivoa naisille -nettisivulle >>””””””url:http%3A%2F%2Ftoivoanaisille.fi%2F|||”]Tutustu Toivoa naisille -työhön!