Hyppää sisältöön

Kriisiradio auttaa luonnonkatastrofin keskellä

Jose Marwan, Jefri ja kriisiradio

Indonesian kriisiradiotyötä koordinoiva Jose Marwan ja tiimiläinen Jefri kertoivat, että haastatteluhetkelläkin Indonesiassa oli viisi tulivuorta varoitustilassa. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Kun luonnonkatastrofi iskee, monesti keskitytään logistiikkaan, kuten ruuan ja vaatteiden jakamiseen, mutta unohdetaan tiedon jakaminen, sanoo Indonesian kriisiradiotyön koordinaattori Jose Marwan.

Sansan yhteistyökumppani First Response Indonesia (FRI) on sitoutumaton humanitäärisen avun toimija. Se toimii Jakartan esikaupunkialueelta käsin, samassa rakennuksessa ja läheisessä yhteydessä FEBC-Indonesian kanssa.

Suomalaisvaroin Indonesiaan on hankittu kaksi kriisiradiopakettia eli matkalaukkuun mahtuvaa radiostudiota ja lähetintä sekä tuettu – ja tänäkin vuonna tuetaan – kriisiradiotyön koulutusta.

Pelkkä tekniikka ei riitä

First Response -kriisiradiotyö on Jose Marwanin mukaan Indonesiassa ainutlaatuinen toimija ja edelläkävijä. Luonnonkatastrofin sattuessa radiostudio ja lähetin on helppo kuljettaa matkalaukuissa kriisialueelle, nopeasti pystyttää radioasema ja aloittaa elintärkeän tiedon radiointi.

Pelkkä tekniikka ei kuitenkaan riitä. Täytyy osata myös tehdä sellaista ohjelmaa, joka vastaa kriisin keskellä elävien tarpeita. Siksi koulutus on ensiarvoisen tärkeää.

– Sansa on auttanut meitä jatkamaan ja kehittämään toimintaamme. Työ on tärkeää, koska asumme vaarallisella Tyynenmeren tulivuorivyöhykkeellä. Ongelma on, että taloja rakentaessaan ihmiset eivät ota maanjäristyksen mahdollisuutta huomioon. Levitämme myös tietoa tästä aiheesta, Jose Marwan kertoo.

Radio rohkaisee tuhon keskellä

Jose Marwan kertoo erilaisista toimintavaihtoehdoista, kun jostakin päin laajaa saarivaltiota tulee tieto maanjäristyksen tai tulivuorenpurkauksen kaltaisesta luonnonkatastrofista.

– Ensin hankimme tietoa siitä, kuinka suuresta katastrofista on kyse. Jos tilanne ei ole vaikea, koordinoimme muiden kansalaisjärjestöjen kanssa. Jos tilanne on keskivaikea, menemme paikan päälle. Emme kuitenkaan perusta omaa radioasemaa, vaan vahvistamme paikallisen radion valmiuksia koulutuksen avulla ja jaamme radioita. Suuren katastrofin sattuessa viemme koko ryhmämme paikan päälle ja pystytämme radioaseman.

Hän jakaa muiston vuodelta 2009, jolloin Indonesian kriisiradiotiimi auttoi Sumatran maanjäristysalueella:

– Eräs paikallinen perheenäiti tuli kiittämään siitä, että he voivat kuunnella radiota. Ohjelmat auttoivat heidän perhettään kannustamalla uskoon ja elämään. Ohjelmien tarkoitus on parantaa traumaattisia kokemuksia. Lähetämme myös viihdyttäviä ja lasten ohjelmia.

Annaleena Pakkanen

Katso lyhyt suomenkielinen video kriisiradiosta:

YouTube player
1153795 1152966 1152957 1152048 1153699 1153800 1152963