Hyppää sisältöön

Kristillinen media tarjoaa tietoa ja rohkaisua koronakriisin keskellä

Nauhoitukset käynnissä SAT-7:n studiolla.

− Teemme kaikkemme, että suorat lähetykset jatkuvat ja voimme olla yhteydessä katsojiin, sanoo SAT-7:n toiminnanjohtaja Rita Elmounayer. Kuva: SAT-7.

Kiinalainen sanonta “älä koskaan epäröi tehdä sitä mikä on oikein” (jiàn yì yǒng wéi) on tullut todeksi kuluneiden viikkojen aikana myös meille suomalaisille. Reilu kuukausi sitten luimme ihmeissämme Kiinan hallituksen asettamista liikkumisrajoituksista.

Nyt olemme itse kohdanneet vastaavanlaiset rajoitukset, ja tuo sanonta pätee hyvin meidänkin yhteiskunnassamme. Haluamme rajoittaa omaa liikkumistamme, jotta suojelemme muita. Näinä raskaina aikoina kristillinen media voi olla lähellä ihmisiä, myös eristyksissä olevia.

Kristillisen median tarjoama sisältö on monipuolista. Sansan mediakumppanit FEBC, SAT-7 ja TWR valistavat yleisöään terveys- ja hygieniatiedolla. Ohjelmissa käsitellään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa leviäviä huhuja ja annetaan oikeaa tietoa pandemiasta. Kontaktiohjelmissa asiantuntijat vastaavat yleisöä askarruttaviin kysymyksiin.

Suorat lähetykset ovat tärkeitä

Monelle kristitylle on vaikeaa se, ettei pääse jumalanpalvelukseen. Ainakin satelliittitelevisio SAT-7 tarjoaa jumalanpalveluksia televisiossa, ja kiinalainen kristillinen radiokanava Liangyou (Hyvä ystävä) nettilähetysten välityksellä.

SAT-7 painottaa suorien lähetysten tärkeyttä. Arabiankielinen toimitus toteutti perjantaina 20. maaliskuuta suoran lähetyksen, jossa yleisö pääsi jakamaan kokemuksiaan pandemian vaikutuksista omaan ja perheensä elämään.

SAT-7:n farsinkieliset ohjelmat toimivat elämänlankana erityisesti monelle iranilaiselle. Iranissa on tähän mennessä todettu kolmanneksi eniten koronavirustartuntoja Kiinan ja Italian jälkeen.

Ohjelmissa yhdistyvät tieto ja rohkaisu

TWR:n Kiinan-työ tuottaa Epätoivosta toivoon -nimistä ohjelmaa, jonka lyhyet jaksot sisältävät sekä rohkaisevia että evankelioivia sisältöjä. Mandariinikiinan lisäksi ohjelmaa tuotetaan Kiinan vähemmistökielillä sekä koreaksi ja japaniksi.

Sansan kansainväliset kumppanit pyrkivät paitsi jakamaan tietoa, myös vastaamaan yleisön kysymyksiin ja huolenaiheisiin tunnetasolla. Rukoustuki ja raamatullinen rohkaisu on tervetullutta monelle pelon, epätietoisuuden ja sairauden keskellä.

Kiinassa rukoustukea tarjotaan radion lisäksi sosiaalisen median WeChat-ryhmissä ja puhelimen välityksellä. Liangyoulla on WeChatissa myös raamatunlukuun opastava miniohjelma.

Muutamia Liangyou-radion uusia mandariinikiinankielisiä sisältökokonaisuuksia on jouduttu perumaan. Matkustuskiellon vuoksi osa tuottajista ei ole päässyt palaamaan studiotyöhön kiinalaisen uuden vuoden jälkeen.

Eila Murphy

Tutustu Sansan uuteen Toivonverkko-sivuun, joka palvelee korona-aikana.