Hyppää sisältöön

Pandemia on saanut myös monet thaimaalaiset etsimään elämän tarkoitusta

Ilkka Kastepohja ja Suwit Supawas keskustelevat työpöydän ääressä.

Mediainsinööri Suwit Supawas (oik.) on tehnyt FEBC-Thaimaalle jo kymmenkunta mobiilisovellusta. Hän kertoo työstään Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohjalle. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Thaimaassa ei ole vaikeaa olla kristitty, sillä maassa on uskonnonvapaus. Vaikeaa sen sijaan on kääntyä buddhalaisuudesta kristinuskoon, sillä buddhalaisuus on syvästi sidoksissa thaikulttuuriin. Koronapandemia on lisännyt thaimaalaisten kiinnostusta kristinuskoon.

Thaimaan noin 70 miljoonasta asukkaasta suurin osa on buddhalaisia, ja kristittyjä on vain noin prosentti. Tilastojen mukaan Thaimaan kirkko on tällä vuosikymmenellä kasvanut lupaavasti. Varsinkin seurakuntien määrä on moninkertaistunut.

Sansan yhteistyökumppani, medialähetysjärjestö FEBC-Thaimaa on ansioitunut siinä, että sen tekemiä radio-ohjelmia voi kuunnella myös suoratoistona sekä usealla mobiilisovelluksella.

Sydänten sykkeessä

Rouva Vhu on herännyt aamuyöstä kahden aikoihin valmistamaan toriruokaa pieneen myyntikojuunsa. Myyntikärry pitää työntää heti aamuseitsemältä kadunkulmaukseen, mistä kävelee paljon ihmisiä ohi työpaikoilleen. Jotkut ostavat aamupalan mukaansa työhön mennessään. Toiset tulevat lounastauon aikana hakemaan hänen kärrystään riisiä ja grillattuja lihanpaloja. Korona-aikana kauppa on käynyt hyvin hiljaiseksi ja muutaman euron päiväansiot sitäkin pienemmiksi.

Kun katsoo tarkemmin rouva Vhun pientä myyntikojua, näkee, että katonrajassa roikkuu matkaradio. Siitä hän kuuntelee FEBC-Thaimaan (Far East Broadcasting Company) paikallisradioasemaa ja erityisesti Sydänystävä-ohjelmaa.

Ohjelman tuottaja Penprapha “Penn” Tangsirisatian, kertoo, että Sydänystävä on yksi FEBC-Thaimaan suosituimmista ohjelmista. Ohjelman tuottajasta tulee ystävä, joka jakaa kuuntelijoiden kanssa arjen kivut. “Penn” pohtii ohjelmissaan Thaimaan päivänpolttavia teemoja, kuten mitä muutoksia koronapandemia on tuonut mukanaan sekä jakaa käytännön ohjeita arjesta selviytymiseen päivästä päivään ja tunnista tuntiin, samassa sykkeessä kuuntelijoiden kanssa.

Sydänystävää kuunnellessaan Vhu rohkaistuu ja jaksaa taas seuraavaan päivään. Nykyisin hän kuuntelee, mitä ohjelmassa puhutaan Jumalasta ja Raamatusta. Se on kaikki täysin uutta hänelle, koska hän on syntynyt buddhalaiseen perheeseen ja sukuun.

Jolla on korvat, se kuulkoon

Yhteydenpito kuuntelijoihin on FEBC-Thaimaan toiminnassa keskeistä. Puhelinpäivystyksen ansiosta joku järjestön työntekijöistä vastaa aina puheluihin. Yhteydenottoja tulee myös kirjeitse ja viesteinä, erityisesti suositun Line-sovelluksen välityksellä.

Sydänystävän kuuntelijoilta tulee lähes 3000 yhteydenottoa vuodessa, eniten puheluina. FEBC-Thaimaan tiimi työskentelee koronapandemian vuoksi tällä hetkellä kotoa käsin.

Media mahdollistaa tiedon välittämisen kristinuskosta. FEBC tekee paikallisradio-ohjelmia thain kielellä ja lyhytaalloilla radioitavia ohjelmia 17 vähemmistökielellä. Niitä kuunnellaan myös Thaimaan naapurimaissa. Internetsivut ovat suosituin digikanava. YouTube-kanavaa vasta käynnistetään.

Somekanavat haltuun

Sansan Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohja kertoo, että ennen koronapandemiaa FEBC:n toimistolla Thaimaan Bangkokissa oli hyvää tekemisen meininkiä aamusta iltaan. Toistakymmentä työntekijää työskenteli keskittyneesti avonaisessa työtilassa kuulokkeet korvilla. Kuka vastasi kuunteljoilta tulleisiin kirjeisiin ja kysymyksiin, kuka taas suunnitteli seuraavia radio-ohjelmia.

FEBC:n toimistossa työskentelee myös digitaalisen median moniosaaja, mediainsinööri Suwit Supawas. Hän on seurannut useamman vuoden ajan, miten digitaalinen media on kasvanut thaimaalaisten arkimediana.

FEBC-Thaimaa on ollut ensimmäisten joukossa erilaisten mobiilisovellusten ja sosiaalisen median kanavien käyttöönotossa. Järjestö on ollut ketterä ja ottanut median eri mahdollisuudet haltuun ja siten tavoittanut aiempaa laajemman kuuntelijajoukon.

Suwit Supawas on opetellut mobiilisovellusten tekemistä katsomalla YouTubesta opetusvideoita, ja hän on tehnyt itse jo kymmenkunta sovellusta. Näillä sovelluksilla voi kuunnella radio-ohjelmia ja esimerkiksi omaa suosikkiohjelmaa silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Internetkahvilassa voi lisäksi käydä lataamassa radio-ohjelmia omalle älypuhelimelle.

Bangkokin studiolla on aloitettu radio-ohjelmien lähettäminen myös Facebookissa, minkä seurauksena ohjelmat ovat saaneet uudenlaista yleisöä. Katsojamäärät ovat kasvaneet rohkaisevasti.

Koronapandemia on tuonut mukanaan sellaisen positiivisen muutoksen, että ihmisillä on ollut aiempaa enemmän aikaa kuunnella kristillisiä ohjelmia. Pandemia on laittanut entistä useamman thaimaalaisen myös etsimään ja löytämään elämän tarkoituksen ja toivon Jumalasta.

Lisäksi hätä tulevaisuudesta ja toimeentulosta on saanut kuuntelijat hakemaan konkreettista apua. FEBC:n studiolla on jaettu ruokakasseja työttömille ja vailla toimentuloa jääneille perheille. Humanitaarisella avulla on ollut oma tärkeä tehtävänsä.

Tajunnan räjäyttävä uutinen

Pysyäkseen mukana digitaalisen median muutoksessa FEBC-Thaimaan henkilökunta kouluttautuu koko ajan lisää digitaalisen median osaajiksi. Uusina mediatyökaluina ovat nuorille suunnatut videoblogit YouTubessa ja raamattukurssi Line-sovelluksen avulla.

Vuosien ajan FEBC-Thaimaalla on ollut käytössä myös perinteisiä raamattukirjekursseja. Niiden avulla autetaan tuhansia ihmisiä ymmärtämään syvemmin, mitä Raamattu opettaa. Tällä hetkellä raamattukirjekurssilla opiskelee 1240 opiskelijaa.

Koronapandemian aikana kirkot ovat siirtyneet lähettämään jumalanpalveluksia internetissä ja radiossa. Buddhalaiselle sovitus tai ansioton pelastus ovat hyvin vieraita käsitteitä, joten Thaimaassa tarvitaan Raamatun opetusta. On syntynyt virtuaalisia pienryhmiä ja rukouspiirejä, ja niiden ansiosta ymmärrys ristin sovituksesta ja sanoma Jeesuksesta on monella syventynyt.

Päivi ja Ilkka Kastepohja

Kirjoitus on julkaistu myös uudessa Sansa-lehdessä 1/21.