Yhteys kotiin -teemavuosi nostaa valokeilaan ”pienen ihmisen”
Yhteisöradion mottona on "pieni ihminen saa äänensä kuuluviin". Kuva Kambodžasta: Eila Murphy.
Aasiassa tehtävä medialähetystyö tavoittaa heitä, jotka usein jäävät kaiken huomion ulkopuolelle. Vuosi 2019 on Sansan Yhteys kotiin -teemavuosi. Nostamme esiin erityisesti perheradio- ja yhteisöradiotyötä, jota kumppanimme tekevät useassa maassa.
– Yhteisöradion mottona on “pieni ihminen saa äänensä kuuluviin”. Huomataan heidät, joita ei ole aiemmin huomattu. He löytävät omanarvontunnon, pääsevät mediaan ja heidän elämäänsä liittyviä asioita käsitellään mediassa. Silloin he oppivat toisiltaan, innostuvat ja jakavat oppimaansa myös muille, kertoo Aasiaan perehtynyt Sansan mediatutkija Eila Murphy.
Monen aasialaisperheen huomio kohdistuu hengissä selviämiseen eikä henkinen tai hengellinen hyvinvointi ole päällimmäisenä mielessä. Virallisten tahojen järjestämää perheneuvontaa ei useinkaan ole eikä ei-kristillisellä medialla ole valistuksellista tehtävää. Siksi kristillisten tahojen organisoima perheiden auttaminen on tärkeää.
Mikä tekee radiokanavasta perheradion?
Sansa tukee perhe- ja yhteisöradiotyötä Kambodžassa, Mongoliassa, Thaimaassa ja Indonesiassa kansainvälisen kumppaninsa, medialähetysjärjestö FEBC:n kautta. Työhön kuuluu paljon muutakin kuin radio-ohjelmia, esimerkiksi kuuntelijatapaamisia ja perheseminaareja. Myös sosiaalisen median hyödyntäminen on arkipäivää.
Perheradion tavoitteena on nimensä mukaisesti auttaa perheitä. Perheradio toimii yhdessä paikallisten toimijoiden, asiantuntijoiden ja yleisön kanssa. Sisältöjä tehdään lapsille, nuorille, yksin eläville ja pariskunnille.
Myös paikallisyhteisön jäsenet osallistuvat sisältöjen tekemiseen. Monet autetuiksi tulleista haluavat jakaa saamaansa hyvää eteenpäin ja auttaa toisia perheitä.
Esimerkiksi Kambodžassa perheet kärsivät edelleenkin 1970-luvun lopun Pol Potin hirmuhallinnon traumoista. Sen seurauksena ihmisten on vaikea luottaa toisiin ja ilmaista tunteitaan.
– Sansan Kambodžassa tukema Perheen parhaaksi -ohjelma on kuuntelijapalautteen mukaan auttanut aviopuolisoita näkemään miehet ja naiset tasa-arvoisina sekä ymmärtämään koulutuksen arvon. Maanviljelyperheissä lasten odotetaan auttavan pellolla, mutta ohjelma on rohkaissut yhä useampia vanhempia lähettämään lapsiaan kouluun, Eila Murphy kertoo.
Medialla saadaan yhteys kotiin
Median välityksellä yhteistyökumppanimme Aasiassa pääsevät koteihin kertomaan Jumalan rakkaudesta ja opettamaan eheyttäviä toimintatapoja, jotta perheenjäsenet löytäisivät yhteyden toisiinsa. Samalla luodaan yhteyttä taivaan kotiin.
Me suomalaiset voimme olla linkkinä tässä yhteydessä rukoilemalla ja tukemalla taloudellisesti. Tutustu Yhteys kotiin -teemavuosisivuun!