Hyppää sisältöön

Matkalaukun avulla voi kertoa kriisiradiotyöstä

kriisiradio

Hilkka Toivonen (kesk.) seuraa, kun Petteri Rantamäki esittelee kriisiradiota. Pirjo Antila (vas.) ja Tomi Stenvall ovat myös mukana Sansan vapaaehtoisten koulutusohjelmassa. Takana Merja Vuohela. Kuva: Mervi Viuhko.

Pöytyälle äskettäin muuttanut Hilkka Toivonen kuuntelee keskittyneesti. Hän haluaa tietää matkalaukkuun mahtuvasta kriisiradiosta, jota esittelee Sansan mediakoordinaattori Petteri Rantamäki.

Matkalaukusta Hilkka Toivonen saa kuulokkeet korvilleen. Petteri Rantamäki haluaa näyttää, miten kriisiradio toimii esimerkiksi maanjäristysalueella. Nyt ei kuitenkaan olla kriisialueella vaan Kauniaisissa, jossa Sansa tällä kertaa kouluttaa vapaaehtoisia pitämään työtään esillä eri puolilla Suomea. Petteri opastaa, miten matkalaukun avulla voi kertoa Sansan tukemasta kriisiradiotyöstä vaikkapa rippikoululaisille.

− Olen katsomassa ja kuulostelemassa. Vapaaehtoistyöni on vasta alkamassa, Hilkka Toivonen sanoo. Koulutus koostuu viikonlopun mittaisista jaksoista, jotka Sansa tarjoaa. Hilkka on mukana ensimmäistä kertaa.

Noin 500 vierailua vuoden mittaan

Sansa on pystynyt muutamassa vuodessa luomaan laajan vapaaehtoisten verkoston. Sen avulla seurakuntien vierailukutsuihin voidaan vastata entistä useammin myöntävästi.

− Vapaaehtoiset aluetyöntekijät, seniorit ja Hanna-lähettiläät vierailevat vuodessa noin 500 tilaisuudessa, Sansan verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko kuvaa muutosta. Seurakunnissa toimii myös lähes kaksisataa Sansan pienpiirien vetäjää. Kun ryhmiin kuuluvien talkootyö Sansan hyväksi lasketaan mukaan, vapaaehtoisten määrä käytännössä moninkertaistuu.

− Työ on Jumalan työtä. Hän saa kasvun aikaan ja vapaaehtoisten lahjojen kirjon käyttöön, Mervi Viuhko korostaa. Hän iloitsee ja myöntää, että kasvu on ollut välillä ällistyttävän nopeaa. Samalla hän toivottaa edelleen kaikki vapaaehtoiset tervetulleiksi.

Nykyaikainen tapa tehdä lähetystyötä

Järvenpääläinen Rauha Pulkkinen vetää Sansan paikallista medialähetyspiiriä, on yhtenä vetäjänä Hanna-piirissä ja toimii vapaaehtoisena aluetyöntekijänä.

− Innostuin asiasta aikoinaan Radiolähetystyön kesäpäivillä Turussa. Medialähetys on nykyaikainen tapa tehdä lähetystyötä. Se ulottuu moniin maihin ja sinnekin, missä perinteistä lähetystyötä ei voi tehdä, hän kertoo.

Rauha Pulkkinen kutsui Jaana Lesceliuksen mukaan neljä vuotta sitten, kun Järvenpäässä alkoi kokoontua Hanna-piiri. Jaana pitää siitä, että Hanna-työ on yksinkertaista. Että sitä voi tehdä kotona rukouskalenterin äärellä.

Joukkoon kuulumisen tunne palkitsee

Sansa päätti noin kolme vuotta sitten toimintarakenteen uudistuksen yhteydessä kutsua entistä aktiivisemmin vapaaehtoisia pitämään medialähetystyötä esillä ja kouluttaa heidät siihen.

− Koulutuksen myötä Sansan tavoitteet ja tapa toimia tulevat tutuiksi. Palvelutehtävään lähtijä voi myös kasvaa ja rakentua hengellisesti. Hän tuntee kuuluvansa joukkoon, Mervi Viuhko kuvaa koulutuksen tavoitteita.

− Vapaaehtoiset pitävät seurakunnissa esillä medialähetyksen mahdollisuuksia. He näyttävät, mitä evankeliumi antaa heille itselleen ja muille, kiittää Sansan toiminnanjohtaja Juha Auvinen työhön sitoutuneita vapaaehtoisia.

Lue lisää vapaaehtoisena toimimisesta ja ilmoittaudu mukaan!

Liisa Heinänen

Kirjoitus on julkaistu joulukuun Lähde-lehdessä 5/2016.

1153795 1152966 1152957 1152048 1153699 1153800 1152963