Hyppää sisältöön

Vuosi 2022 on Sansassa rukouksen vuosi – hallituksen kokoonpano pysyy ennallaan

Anneli Nieminen Sansan syyskokouksessa.

Sansan hallitus pysyy ennallaan ensi vuonna. Varajäseneksi uudelle kaksivuotiskaudelle valittu lähetyssihteeri Anneli Nieminen piti esittelypuheenvuoron. Syyskokouksen puheenjohtajana toimi Jouni Turtiainen ja sihteerinä Helmi Mikkola. Kuva: Annaleena Pakkanen.

− Haluamme tietää, että Sansan rahat kohdentuvat oikein. Menemme sinne, missä meitä eniten tarvitaan, sanoi toiminnanjohtaja Arto Antturi Medialähetys Sanansaattajien sääntömääräisessä syyskokouksessa Hyvinkäällä lauantaina 20. marraskuuta.

Kesäkuussa alkaneen strategiakauden tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä kohdentaa kasvava resurssi sinne, missä sillä on suurin vaikutus. Jotta tavoite saavutetaan, on tutkittava työn vaikuttavuutta, annettava mahdollisuus kasvulle ja kehitettävä työntekijöiden osaamista.

Vuosi 2022 on nimetty rukouksen vuodeksi, jonka teemana on Näkymätön yhteys. Ensi kesäkuussa alkaa myös Sansan viideskymmenes toimintavuosi.

Toimintasuunnitelmaa syyskokoukselle esitellyt Arto Antturi kertoi, että suuria suunnanmuutoksia ei ensi vuonna olla tekemässä. Uusia työalueita on lähinnä Toivoa naisille -työssä, joka laajenee Itä-Turkin kurdialueella kurmandžin kielellä sekä Pohjois-Kyproksella.

Sometyö laajenee Venäjällä ja Indonesiassa

Arto Antturi nosti toimintasuunnitelmasta euromääräisesti pienehkön mutta sisällöllisesti kiinnostavan poiminnan Venäjältä, jossa Sansa ryhtyy tukemaan tavoittavaa työtä sosiaalisessa mediassa uuden yhteistyökumppanin FEBC-Venäjän kautta.

Somessa jaettavat lyhyet YouTube-videot käsittelevät ajankohtaisia aiheita ja nuoria aikuisia kiinnostavia kysymyksiä kristillisestä näkökulmasta. Tavoitteena on johdattaa nuoria tuntemaan kristinuskon perusteet ja keskustella heidän kanssaan.

Ensi vuonna sosiaalisen median työ laajenee myös Indonesiassa, jossa Sansan tuella kustannetaan Batamin saarella toimivalle perheradiolle sometuottaja. Pyrkimyksenä on tavoittaa niitä ihmisiä, jotka eivät kuuntele radiota, ja keskustella heidän kanssaan. Radion kuuluvuusalueella asuu kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Erja Tillgren mediastrategiksi Itävaltaan

Arto Antturi muistutti mediakentän nopeasta ja jatkuvasta muutoksesta. Mobiiliviestintä valtaa yhä enemmän alaa perinteiseltä televisiolta ja radiolta, ja monissa maissa ihmiset hakevat kännykästä tietoa sen sijaan, että luottaisivat valtiojohtoiseen mediaan. Alati muuttuva tilanne vaatii myös jatkuvaa seurantaa:

− Onneksi meillä on asiantuntijoita, jotka seuraavat tätä. Mutta tällä strategiakaudella meillä on haaste, kuinka säilytämme osaamisen, kun työntekijöitä jää eläkkeelle. Se tapahtuu kouluttamalla omaa henkilöstöä ja rekrytoimalla uusia.

Tuoreena esimerkkinä hän mainitsi Erja Tillgrenin, jonka Sansan hallitus juuri tänään päätti lähettää kolmen vuoden työkaudelle mediastrategin tehtävään Itävaltaan, MediaWorksin (entinen OM East) palvelukseen.

Seurakuntien tuki on tärkeä

Toisena haasteena Arto Antturi mainitsi strategiaan kirjatun kasvutavoitteen.

− Jos Jumala suo, Hän antaa kasvun. Emme tee sitä itse. Mutta Sansaa ei tunneta riittävästi, jotta kaikki ne ihmiset, joilla voisi olla kiinnostusta medialähetystyöhön, osaisivat tukea työtämme. Kevätkokouksen hyväksymä strategia velvoittaa, että meidän on tehtävä jotain, että Sansan näkyvyys kasvaa ja että vuonna 2025 jopa puoli miljoonaa suomalaista tuntee meidät. Tämä satsaus näkyy myös budjetissa.

Näkyvyyteen liittyy myös yhteistyö seurakuntien kanssa. Toiveissa on kasvattaa niin sanottujen Sansa-lähettiläiden verkostoa, niin että heitä olisi nykyistä tasaisemmin eri puolilla maata.

− Seurakuntien tuki on meille äärimmäisen tärkeää. Seurakuntavaalit pidetään ensi vuonna. Olkaa ehdolla ja vaikuttakaa myös sitä kautta Sansan tulevaisuuteen, Arto Antturi kannusti syyskokousväkeä.

Sansan menoarvio vuodelle 2022 on runsaat 3,4 miljoonaa euroa. Lähetyskannatustuloista yli puolet arvioidaan kertyvän seurakuntien avustuksista nimikkokohteisiin ja yleisesti Sansan medialähetystyöhön.

Sansan hallitus jatkaa ennallaan ensi vuonna

Syyskokous päätti yksimielisesti, että erovuoroiset Sansan hallituksen jäsenet jatkavat uudelle kaksivuotiskaudelle 2022–2023. Taustalla oli hallituksen jäsenten valintaa valmistelevan työryhmän hyvin perusteltu ehdotus, jota esitteli työryhmän puheenjohtaja Hannele Karppinen.

Uudelleen valitut jäsenet ovat toimitusjohtaja Sami Jalonen Tuusulasta, joka on myös hallituksen puheenjohtaja, asianajaja Ville Hoikkala Keravalta ja uskonnon ja filosofian lehtori Kati Lücke Tuusulasta sekä varajäsen, lähetyssihteeri Anneli Nieminen Oulusta.

Sansan hallituksessa jatkavat myös dosentti Jaakko Rusama Helsingistä, kappalainen Juha-Pekka Rissanen Espoosta ja tiedottaja Merja Eräpolku Lohjalta sekä varajäsen, erityisopettaja Susanna Peltonen Tammelasta. Hallitus koostuu kuudesta varsinaisesta jäsenestä ja kahdesta varajäsenestä, jotka valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Yhdistyksen syyskokouksessa oli 47 osallistujaa. Heistä 28 oli läsnä paikan päällä, loput etäyhteyksin. Puheenjohtajana toimi Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Jouni Turtiainen.

Annaleena Pakkanen