Hyppää sisältöön

Millainen on Sansan ulkomaan työntekijöiden koronakevät Kroatiassa, Mongoliassa ja Singaporessa?

Kroatiassa papit pitivät etäkokousta netin välityksellä.

Kroatian evankelisen kirkon pappien Zoom-kokouksessa pohdittiin keinoja tavoittaa seurakuntalaisia nyt, kun kokoontua ei voi. Kirkon mediatyö jatkuu normaalisti. Kuva: Elina Braz de Almeida.

− Kirkko on kiinni ja ihmiset kodeissaan. Meidän tehtävämme on nyt saada seurakunta ihmisten luo. Soittelen seurakuntalaisille, meillä on WhatsApp-ryhmässä päivittäiset hartaudet ja rohkaisuviestit. Sunnuntain hartaus videoidaan seurakunnan YouTube-kanavalla, ja olemme aktivoituneet myös somessa, kertoo Kroatian Kutinasta Sansan lähetystyöntekijä Elina Braz de Almeida.

Sansa seuraa lähetys- ja projektityöntekijöidensä tilannetta erityisen tarkasti nyt korona-aikana. Lähettihuollosta vastaava ulkomaisen työn sidosryhmäpäällikkö Kristiina Erelä muistuttaa, että moniin muihin lähetysjärjestöihin verrattuna Sansalla on varsin vähän lähetys- ja projektityöntekijöitä.

− Olemme heihin päivittäin yhteydessä. Yhdeksästä lähetystyöntekijästämme kolme oli tänä keväänä jo valmiiksi Suomessa. Kolme asuu maissa, joissa todennäköisyys sairastua koronavirukseen on pienempi kuin Suomessa. Yksi lähettimme on Euroopan maassa, missä tilanne on toistaiseksi parempi kuin Suomessa. Kaksi on palannut tilapäisesti Suomeen, Kristiina Erelä kertoo.

Ohessa katsaus tällä hetkellä maailmalla olevien Sansan lähetys- ja projektityöntekijöiden elämään.

Kroatian kaksi kriisiä

Elina Braz de Almeida kertoo, että Kroatiassa on tällä hetkellä kaksi kriisiä. Koronakriisi on toki isompi. Mutta viime sunnuntaina pääkaupunki Zagrebia ravisteli voimakas maanjäristys, minkä seurauksena moni joutui jättämään kotinsa. Järistys tuntui myös Kutinassa, jossa nyt tutkitaan vahinkoja ja selvitetään, mitä on tehtävissä.

Koronaviruksen vuoksi koko Kroatiassa on voimassa kielto poistua pysyvältä asuinpaikalta muuten kuin välttämättömissä asioissa. Myös työpaikalle kulkemista on rajoitettu, ja yli viiden henkilön kokoontumiset on kielletty.

Kroatian evankelisen kirkon radio- ja tv-ohjelmat jatkuvat normaalisti. Hartaushetket on siirretty nettiin ja sosiaaliseen mediaan, samoin kokoukset pidetään netin välityksellä. Myös tavoittavaa nuorisotyötä tekevä M18-ryhmä pitää tanssitunteja suorana lähetyksenä Instagramissa ja Facebookissa.

− Tämä on erikoinen tilanne. Kuitenkin näen mahdollisuuksia luoda uutta sekä tavoittaa uusia ihmisiä. Elämme todella ihmeellisiä aikoja, Elina Braz de Almeida sanoo.

Häntä ilahdutti suuresti puhelu, jonka hän sai torstaina Suomen suurlähetystöstä, Zagrebista. Lähetystövirkailija kyseli vointia ja muutenkin tilannetta.

− Suomi pitää huolta omistaan! Se oli todella henkilökohtainen soitto ja keskustelu, ei mikään ryhmäsähköposti.

Mongolia reagoi virukseen varhain

Mongoliassa ensimmäiset liikkumisrajoitukset sekä lentokenttien ja rajan terveystarkastukset otettiin asteittain käyttöön jo tammikuun lopulta, kun Kiinan raja sulkeutui.

− Rajat suljettiin täysin ja kaikki kansainväliset lennot peruttiin maaliskuun alussa. Julkiset juhlat, kokoontumiset ja kulttuuritapahtumat on peruttu ainakin toukokuun loppuun, viestintäkoordinaattori Sirpa Rissanen sanoo.

− Maan sisäisiä tartuntoja ei toistaiseksi ole esiintynyt, koska kaikki maahan saapuvat testataan ja eristetään. Kauppojen ovissa ja ravintoloissa kehotetaan käyttämään maskia palvelun saamiseksi. Lähes poikkeuksetta ihmiset käyttävätkin julkisilla paikoilla maskeja. Mitään paniikkia ei ole ollut eikä ruuan hamstrausta. Hallitus tiedottaa tilanteesta säännöllisesti, ja koulujen on kerrottu avautuvan huhtikuussa.

Sirpa Rissanen toimii FEBC-Mongolian ja radioasema Wind FM:n työyhteydessä Ulaanbaatarissa. Hän ja valtaosa radiotalon muusta henkilökunnasta on tehnyt etätöitä jo hyvän tovin.

Wind FM:n radio-ohjelmat jatkuvat normaalisti. Pandemia on otettu huomioon ohjelmistossa muun muassa niin, että suorissa lähetyksissä annetaan puolen tunnin välein koronavalistusta ja kerrataan viranomaisohjeita.

− Olen tottunut vuosien aikana etätyöhön, ja se on mielestäni järkevä tapa tehdä työtä monilla aloilla. Toivon, että tämän kriisin jälkeen olemme yhteiskuntana oppineet uutta ja etätyö yleistyy. Työmatkailun vähentyminen on Ulaanbaatarissa näkynyt myös liikenneruuhkien vähenemisenä ja ilmanlaadun parantumisena, Sirpa Rissanen kertoo.

Singaporessa jaetaan maskeja ja käsidesiä

Myös Singaporessa otettiin järeät keinot käyttöön jo varhain. Tällä viikolla terveysministeriö on lisännyt erityisesti ulkomaalaisten liikkumista rajoittavia toimia, sillä suurin osa tartunnoista on tullut ulkomaalaisilta.

− Voimme hoitaa vain välttämättömät asiat, kuten käydä kaupassa. Lisäksi yleisillä paikoilla on käytettävä maskia, kertoo viestintäkoordinaattori Päivi Kastepohja.

− Tänään perjantaina tuli uusia ohjeita. Meidän on mitattava kuume kahdesti päivässä ja ilmoitettava työpaikalle. Meillä ei ollut kuumemittaria, joten oli pikaisesti käytävä ostoskeskuksessa. Lisäksi terveysministeriö tarkisti puhelinnumeromme, että voivat tarvittaessa valvoa, että olemme kotona. Emme siis ole karanteenissa, mutta lievästi sanoen tiukassa valvonnassa.

Päivi ja Ilkka Kastepohja työskentelevät TWR-Aasian työyhteydessä, ja Ilkka on Sansan Aasian aluepäällikkö. Tällä hetkellä työt hoituvat pääosin etänä. Lähes kaikki TWR-Aasian työntekijät ovat etätyössä ja hiljattain ulkomailta tulleet myös kotikaranteenissa.

− Paniikkia ei ole. Noudatamme ohjeita sekä pesemme käsiä vedellä ja saippualla aina kotiin tullessamme. Erikoista on, että jokainen voi hakea tietystä jakelupisteestä 500 ml käsidesiä omiin pulloihinsa. Aiemmin kaikille jaettiin maskeja, kertoo terveydenhoitajan koulutuksen saanut Päivi Kastepohja.

Annaleena Pakkanen

Tutustu Sansan uuteen Toivonverkko-sivuun, joka palvelee korona-aikana.

1153795 1152966 1152957 1152048 1153699 1153800 1152963